Jojanneke in Afrika

Kijk: zonder handen

Op vrijwel elk kruispunt staan wel één of meer politie-agenten. Laatst onderweg naar school hoorde ik het schrille fluitje. Eerst dacht ik nog dat het voor iemand anders was, maar algauw bleek het voor mij te zijn. Ik werd - door 3 man - staande gehouden. Ik dacht eerst nog zoiets als: "hij zal het wel leuk vinden om zo'n jonge blanke meid een beetje bang te maken". Het was echter serieus. Ik had mobiel gebeld en dat is verboden. Ik moest een boete (6000 CFA = €9) betalen.

Uiteraard probeerde ik duidelijk te maken dat ik het niet wist, dat ik vrijwilligerswerk deed en op weg was naar school. Ook een buitenstaander bemoeide zich ermee, maar de agenten waren niet te overreden. Ik wilde daarom maar betalen, want dan kon ik doorfietsen naar school. Ook dat had ik niet goed begrepen. Ze waren niet corrupt en ik moest de boete voldoen op het bureau.

Nadat twee agenten door een ander voorval werden afgeleid en ik al mijn vrouwelijke charmes in de stijd heb gegooid bij degene die overbleef, mocht ik mijn weg vervolgen. Ik kwam er dit keer af met een waarschuwing.