Jojanneke in Afrika

Reisziekte

Na enkele blessures, voedselvergiftigingen en malaria, ben ik nu geveld door de REISZIEKTE:
 
Definitie: een drang om in de laatste weken hier nog zowat het halve land te bezoeken.
Verloop: 't Begon 2 weken geleden met de rit Ouaga - Zorgho - Koupéla - Gounghin - Koupéla - Koundi - Kombéolé - Ouaga (vrijdag t/m woensdagavond), en direct de volgende ochtend vroeg op weg naar Banfora (een reis van bijna 8 uur!) om vervolgens na 4 dagen door te reizen naar Gaoua en omgeving.
Gevolgen: Nieuwe ervaringen, wonderschone natuur, ontmoeting met oude bekenden, en vermoeidheid.
 
Nu het einde van mijn verblijf toch wel erg dichtbij komt, moet ik langzaamaan weer transformeren in student medicijnen. Wel raar idee na een half jaar in het onderwijs te hebben gewerkt. Om de overgang misschien iets te vergemakkelen heb ik besloten nu nog een aantal (semi-)medische projecten te bezoeken.
Vanochtend al een 'centre medicale' bezocht. En oh, wat zal ik mij straks verbazen en af en toe wellicht schamen over alle mogelijkheden die in de Nederlandse ziekenhuizen tot onze beschikking staan! Verder 2 werkplaatsen voor jongeren bezocht die opgeleid worden tot couturier, timmerman, bouwvakker, elektricien of mechanicien. In deze omgeving wordt goud gewonnen (op kleine schaal) en vaak leven de kinderen van deze goudzoekers in slechte omstandigheden: geen school, criminaliteit en vaak moeten ze helpen bij het gevaarlijke werk van hun ouders. Om dit te veranderen heeft de staat in samenwerking met bijvoorbeeld PLAN en UNICEF opleidingsplaatsen voor deze jongeren gecreeerd. Morgen reizen we af naar Batié om een animatieteam te bezoeken dat verschillende thema's aan de orde stelt, bijvoorbeeld het belang van onderwijs, ziektepreventie, ondervoeding of kinderrechten. Ben benieuwd wat ik zal gaan zien. Het lijkt in ieder geval een afwisselend programma te zijn. 
Of dat ook het geval was, hoop ik jullie na afloop te kunnen vertellen. Dat zal waarschijnlijk zijn op het moment dat ik weer in NL ben, kijkend naar de frequentie waarmee ik de laatste maanden mijn site geupdate heb. Vaak heb ik me er ook een beetje schuldig over gevoeld.
Maar het is heel fijn en leuk om te merken dat veel mensen toch zo nu en dan of zelfs heel trouw de verhalen op de site volgen, of een email sturen (de post is helaas nooit aangekomen....). Ik heb dat erg gewaardeerd! Ook nogmaals dank voor degenen die geld gestort hebben voor projecten in Burkina Faso. Inmiddels heb ik er een aantal mooie bestedingen voor gevonden. Onder andere materiaal voor reken-, knutsel- en sportmateriaal voor de school waar ik 5 maand heb gewerkt. Uitgebreider verslag hierover volgt. Ik hoop dat jullie kunnen begrijpen dat ik mijn laatste 2 weken hier in Burkina Faso nog optimaal wil beleven!
 
Waarschijnlijk is dit het moment van een hele lieve afscheidsgroet vanuit zonnig Burkina, die hopelijk gauw gevolgd wordt door een welkomstgroet in NL!