Jojanneke in Afrika

Mijn eerste dagen in Burkina

Daar zit ik dan op een matje onder de ventilator. Il fait très chaud (het is heel erg warm). En geloof me, als zelfs de Burkinabe dat zeggen, dan is de hitte verstikkend! Het zweet loopt met straaltjes langs je hoofd en het liefst sta je 24/7 onder de douche. Ik had me toch iets anders voorgesteld bij het regenseizoen. Probleem is dan ook dat de regen nu al 3 dagen uitgebleven is en de temperatuur maar blijft stijgen, net zolang totdat de hemel openbarst. En dat heb ik geweten toen ik nog maar goed en wel uit het vliegtuig was gestapt! Straten overstroomden en veranderden in modderpoelen, bliksemschichten schoten door de lucht en een koude wind woei in het rond. Oh, ik hoop dat dit spektakel vanavond zich herhaalt en dat ik dan veilig binnen zit.

De afgelopen 3 dagen bestonden met name uit slapen, eten (hier in de hoofdstad is immers relatief veel eten, zodat ik mijn voorraad een beetje intact houd), koffers herpakken, uitrusten, en Afrika herbeleven. Want - hoewel (bijna) alles me bekend voorkomt - de eerste 2 dagen besefte ik me nauwelijks dat ik echt al in Burkina Faso was. Alsof je naar een film zit te kijken, waar je zelf geen onderdeel van uitmaakt. Heel vreemd.
Maar een paar stroomstoringen, krakkemikkige taxi's, eindeloze zoektochten naar een bus naar Benin en vele stofwolken verder, zit ik er weer middenin.
Ik houd het nu maar bij deze samenvatting. Er valt natuurlijk wel meer te zeggen over mijn belevenissen de eerste dagen, maar dat komt misschien later nog.

Vandaag heb ik nog wel een nieuwe ervaring opgedaan met een bezoek aan de lokale kapper. Nooit eerder aangedurfd, maar mijn haar was nu echt te lang en ik had in Nederland geen tijd meer om te gaan. En nog 4 maanden wachten leek me ook geen optie.... dus heb ik me er toch maar aan gewaagd. Ik zal beginnen met de positieve aspecten:
1. Een afspraak maken is niet nodig.
2. Het kost je nog geen 5 minuten (ideaal dus voor even tussendoor).
3. Voor nog geen 1 euro is je haar geknipt.

De minder fijne kant van het verhaal is echter dat je niet zoveel inspraak hebt over je kapsel; je geeft aan dat er 4 cm af mag, maar deze lengte wordt ongegeneerd verdrievoudigd.
Voor je het weet vliegen je blonde lokken in het rond en kun je niets anders meer dan accepteren dat je met een korte(re) coupe naar huis gaat. Ik heb nog geen foto's, maar jullie zullen het waarschijnlijk binnenkort kunnen aanschouwen. Dan zal ik alvast maar verklappen dat het ook weer niet zo 'shocking' is. Maar het resultaat is anders dan verwacht, zoals de meeste dingen hier in Afrika een verrassende wending hebben. En vaak kun je niets anders dan dit accepteren.....

Goed nieuws: het lijkt erop dat er eindelijk een bus gevonden is om naar Benin te vertrekken. Morgenvroeg, 5 uur opstaan. Hopelijk verloopt dit voor een keer volgens Europese planning....