Jojanneke in Afrika

Weer thuis

Lieve allemaal,

Ik ben gisteren weer in Nederland aangekomen en het is vertrouwd en onwerkelijk tegelijkertijd. Het is inmiddels de vierde keer dat ik deze omschakeling moet maken en het wordt steeds gemakkelijker, merk ik. Was ik de eerste keer na ruim 6 maanden Burkina Faso nog helemaal verbaasd door het Nederlandse structuur in alle opzichten, nu valt dat erg mee.
 
Maar het sneeuwlandschap van deze ochtend heeft me toch wel erg verrast. Het is alsof ik me alsnog in kerstsferen waan, die ik in Burkina niet zo ervaren heb. Het maakt de overgang groter: twee dagen geleden liep ik nog in mijn zomerrokje en op slippers. Nu slaap ik onder twee dekbedden met sokken aan en een kruik om me warm te houden! Heel gek…. En zo zijn er zoveel dingen waar ik weer even aan moet wennen (in positieve zin): de schone, warme douche, het bruine brood met ruime keus aan broodbeleg, het supersnelle internet, mijn fijne bed, de vele stopcontacten overal, enzovoorts.
Helaas ook enkele minder fijne ervaringen; op het vliegveld in Parijs word ik vreemd aangekeken op het moment dat ik een andere Nederlander die naast me zit groet (dat zou in Afrika nooit gebeuren), de wachtlijsten, de grauwe, sombere luchten en de hoge prijzen!

Ik wil degenen bedanken die, op welke manier dan ook, met me meegeleefd hebben de afgelopen (bijna) 4 maanden. Een groot ‘merci’ aan jullie, want het is heel fijn om te merken dat mensen aan je denken, ook al ben je zo ver weg in zo’n andere werkelijkheid. Merci!

Heel veel liefs,
Jojanneke

P.S. Ik besef me dat ik nooit enig beeldmateriaal online gezet heb. Zeer binnenkort zal ik een aantal foto’s en misschien wat filmpjes online zetten voor geïnteresseerden.