Jojanneke in Afrika

Op z'n Afrikaans: lang wachten, maar hier zijn dan toch enkele foto's.

Lees meer

Lieve allemaal,

Ik ben gisteren weer in Nederland aangekomen en het is vertrouwd en onwerkelijk tegelijkertijd. Het is inmiddels de vierde keer dat ik deze omschakeling moet maken en het wordt steeds gemakkelijker, merk ik. Was ik de eerste keer na ruim 6 maanden Burkina Faso nog helemaal verbaasd door het Nederlandse structuur in alle opzichten, nu valt dat erg mee.
 
Maar het sneeuwlandschap van deze ochtend heeft me toch wel erg verrast. Het is alsof ik me alsnog in...

Lees meer

Vanuit Burkina Faso (nog in Ouahigouya) wens ik jullie:
Bonne année 2013 et beaucoup de prospérité à vous tous! 

À bientôt (14 januari)!

Lees meer

Terwijl jullie al dagen in je warme truien voor het haardvuur zitten en kerstliedjes zingen bij de denneboom, zit ik hier in mijn zomeroutfit, me niet beseffende dat het al bijna Kerst is! Maar langzaamaan raakt ook Burkina Faso in de kerststemming: gisteren heb ik een (zwarte) kerstman gezien en ook alle kitsch (glitters, lampjes, opblaaskerstbomen) worden door de straatverkopers weer uit te kast getrokken!
Ik wens jullie allen een hele warme Kerst toe (in figuurlijke zin...

Lees meer

De zender België 1 heeft opnames gemaakt van het verblijf en werk van de medewerkers van Artsen zonder Vakantie: http://www.azv.be/ourblog/de-week-van-ingrid

Dit is het ziekenhuis waar ik heb gewerkt en met deze mensen heb ik een tijd opgetrokken (en ook veel mee gelachen).

Lees meer

Dit weekend is 't (weer) zover: ik ben ziek. Misselijk, overgeven, de hele riedel... Maar het goede nieuws is dat het record nu op meer dan 2 maanden staat zonder ziek te zijn in Afrika! Tijdens mijn verblijf in Bénin ben ik, behalve wat buikpijn, niet ziek geweest. Iets wat voor mij vrij uitzonderlijk is, zoals sommigen zich misschien nog wel herinneren van mijn 6 maanden Burkina die regelmatig in het teken van ziek zijn stonden. Ik was bijna vergeten hoe het voelde om je zo...

Lees meer

Om te overleven in Afrika moet je een soort van metamorfose ondergaan. Het allerbelangrijkste hiervoor is aanpassingsvermogen. Alle verwachtingen die je hebt, moet je kunnen loslaten. Alle luxe en gemak moet je kunnen achterlaten. Alles is hier in de 'ONT-vorm': haasten wordt ONThaasten, wennen (gewend zijn aan) is ONTwennen en moeten wordt ONTmoeten.

'Maar ontmoeten is toch geen tegenovergestelde van moeten?' zou je kunnen denken. Toch is dat hier in Afrika wel zo, en dat...

Lees meer

Mijn missie in Nikki zit er al weer op. Woensdag mijn klinische les gepresenteerd en gisteren de eindevaluatie door dr. Mama. 's Avonds een leuk en gezellige afscheidsfeestje gehad. Pannenkoeken met de laatste restjes appelstroop. Nu onderweg naar Ouagadougou waar ik het weekend doorbreng. Zondag reis ik naar Ouahigouya.

Lees meer

Ok, ik geef het direct toe: ik ben wederom niet zo trouw in het delen van mijn ervaringen..... Excusez-moi! Maar weet dat ik niet om mijn Hollandse derrière zit te relaxen!
Afgelopen week liepen de werkdagen door tot een uur of 8 à 10 's avonds en de volgende dag gewoon weer om 8 uur beginnen. Ik zit inmiddels op de 'maternité' (gynaecologie) en dat betekent veel spoedoperaties zoals keizersnedes en buitenbaarmoederlijke zwangerschappen.

De vrouwen hier zijn gemiddeld gezien...

Lees meer

Met het geluid van regen en onweer op de achtergrond, zal ik maar weer eens verslag uitbrengen. Deze weerselementen vormen een dagelijks ritueel (naast de zonneschijn).
Toch is het elke keer weer een indrukwekkend fenomeen. Een Nederlandse hoosbui is er niets bij. Vandaag ben ik voor het eerst Nikki in geweest. Aangezien ik een klein kamertje op het ziekenhuisterrein heb, was mijn wereld afgelopen week niet groter dan een wandeling van enkele 100-en meters. Het was dan ook...

Lees meer